Târgu Mureș

Orașul Târgu Mureș se află în centrul Transilvaniei istorice, pe ambele maluri ale cursului superior al râului Mureș. Situat în zona central-nordică a României, orașul are ca delimitare geografică râul Mureș și dealul Cornești.

În prima menționare cunoscută a orașului, din anul 1230, acesta este consemnat cu numele de Asserculis în lucrarea Curiesiera et Selectiera Variarum Scienetiomm Miscellanea a iezuitul Szentivány Márton din Nagyszombat, Ungaria, menționând de asemenea faptul că în acesta existau doi administratori (… in Asserculis, hoc est”). În latină „aserculis” înseamnă „din scândură”, deci o localitate unde existau construcții realizate din material lemnos.

500pxdownload.com-159459729
Az első napsugarak...
500pxdownload.com-191716367

Palatul Culturii din Târgu Mureș (în maghiară Kultúrpalota) este una din cele mai reprezentative clădiri ale Belle Époque din Transilvania. Monumentul, ridicat între anii 1911-1913 prin eforturile primarului György Bernády, se impune atât prin decorația interioară, cât și prin cea exterioară.

La exterior palatul este împodobit cu mozaicuri și basoreliefuri în bronz și piatră, fresce și vitralii, toate specifice stilului Secession, ca variantă a Art Nouveau. În interior, în Sala oglinzilor, există două grupuri a câte trei oglinzi mari de cristal și 12 vitralii viu colorate, care ocupă întreg peretele dinspre stradă. Vitraliile au fost propuse să reprezinte Europa la expoziția de artă decorativă de la San Francisco din 1914, dar din cauza izbucnirii primului război mondial doar schițele acestora, care au fost și premiate, au fost trimise la expoziție. În timpul celui de-al doilea război mondial vitraliile au fost depozitate în subsolul clădirii pentru a fi ocrotite.

Catedrala ortodoxă Înălțarea Domnului este cel mai mare edificiu religios din Târgu Mureș, catedrala are hramul „Înălțarea Domnului”. Catedrala a fost construită în centrul orașului (în prezent Piața Trandafirilor) între anii 1925 – 1934 la inițiativa protopopului Ștefan Rusu, în locul celebrei fântânii cântătoare a lui Bodor Péter.

Biblioteca Teleki-Bolyai, a fost construită între anii 1799-1804, sub îndrumarea directă a contelui Sámuel Teleki, fondatorul bibliotecii. Fondul de bază al bibliotecii îl constituie cele 40.000 de volume, printre care 66 de incunabule și o mulțime de opere și ediții rare din colecția personală a contelui.

Fondul „Teleki-Bolyai” a rezultat din asocierea celor două mari colecții distincte Teleki, cu un număr de 40.000 de volume și Bolyai, cu 80.000 de volume. Acestora li s-au adăugat de-a lungul timpului alte fonduri de carte și documente provenite din mai multe biblioteci tradiționale din Transilvania. Colecția „Teleki” cuprinde, printre altele, cele 33 de volume ale Enciclopediei lui Diderot și D’Alambert, lexicoane contemporane și publicații ale unor academii și societăți științifice din Europa.

Cetatea medievală se află în centrul municipiului Târgu Mureș. Ansamblul cetății se datează din secolul al XV-lea cu o suprafață de 4,3 ha sub formă de incintă fortificată cu 7 bastioane unite prin ziduri. În interiorul fortificației se găsește Biserica Reformată din Cetate și Muzeul de Istorie și Arheologie.

Cetatea actuală a fost construită pe locul unei alte fortificații ridicate în secolul XV (1492) și care a aparținut voievodului Transilvaniei, Báthori István. Aceasta primă cetate a fost distrusă în 1601, în timpul lui Mihai Viteazul, în urma invaziei condusă de Giorgio Basta.

Între anii 1602 și 1652 s-a construit actuala cetate, de formă pentagonală, având 5 din cele 7 bastioane construite de breslele muncitorești ce au utilizat ca materiale de construcție piatra de râu și cărămida.

În anul 2011 a fost începută o amplă lucrărare de reabilitare finanțată de Uniunea Europeană, prin care s-a urmărit valorificarea cetății prin: restaurarea componentelor artistice (picturi, stucaturi, fresce, elemente decorative exterioare, tâmplării) și remodelarea plasticii fațadelor-zidurile exterioare și interne, amenajarea căilor de acces pietonale, amenajări peisagistice și parc arheologic pentru evidențierea obiectivului reabilitat.

Situat la cea mai înaltă cotă a orașului, Platoul deschide o largă panoramă asupra orașului și văii râului Mureș. Principalul punct de atracție de aici îl constituie Grădina Zoologică, împărțită în cinci sectoare: primate, casa tropicală, carnivore, ierbivore și păsări.

Târgu Mureș

Rezervați cazarea la noi, astfel, datorită locației centrale, o să accesați ușor atracțiile orașului

REZERVAREA ÎN TIMP

Rezervați cu cel puțin 3 luni dinainte și beneficiați de 15% reducere
la rezervarea apartamentelor noastre